OLIEBEHANDLING AF BORDE, HYLDER OG ANDRE TRÆVARER

Jeg oliebehandler primært borde, hylder mv., da det er den behandlingsform som er det mest optimale, da der ikke bliver gået på kompromis mellem udseende og anvendelse. Samtidigt giver olie den fordel, at det er meget nemt at vedligeholde efterfølgende, i modsætning til fx. bejdse med efterfølgende voksbehandling eller lakering.

Olien sikrer den optimale beskyttelse mod smuds og vand og giver en hærdende overflade samtidigt med, at træets struktur fremhæves.

Et oliebehandlet bord har fået 4-5 gange olie med let slibning imellem for at sikre den bedste beskyttelse allerede fra starten af.

Det anbefales at du det første års behandler bordet 3-4 gange for at få den mest modstandsdygtige overflade, og efterfølgende minimum 1 gang årligt, dog er det mest optimale 2-3 gange om året.

Har du andre ønsker til overfladebehandling end olie, er det selvfølgelig også en mulighed. Det er jo dit bord, og det er dig der bestemmer, hvordan det skal se ud.

Jeg bruger stort set kun Junckers Rustik Bordpladeolie, som kan købes i dit lokale byggemarked. Data og sikkerhedsblade kan du finde her.

VEDLIGEHOLDELSE AF TRÆBORDE VED BRUG

Træ er et levende materiale, og skal derfor behandles ordentligt. Spildes der på bordet, så skal det tørres op hurtigst muligt, så træet ikke suger væsken og laver skjolder. Undgå skjolder og skader på dit bord og brug en bordskåner i stedet for at stille varme eller fugtige ting direkte på bordet.

Rengør dit plankebord med en blød klud hårdt opvredet i varmt eller lunken vand. Tør altid med træets årer.

Har du et plankebord, en træbordplade eller lignende der trænger til en ny gang olie og vil du gerne slippe for at gøre det selv?

Så tag endelig kontakt til Klemme Design, så kommer jeg forbi og gør det for dig, så dit bord igen kan stå knivskarpt som da du fik det.

Olier

Lak

Andet

Andet

SÅDAN VEDLIGEHOLDER DU DIT PLANKEBORD

Tør bordet af en med hårdt opvredet klud og lad det tøre helt op

Slib plankebordet med årene med sandpapir (korn 400), en sort slibesvamp, eller meget let med excentersliber (korn 400)

Slibestøv fjernes

Smør bordpladen ind i olie, enten med en nylonsvamp eller en blød fnugfri bomuldsklud
–  brug 5-10 minutter på at arbejde olie godt ind i bordpladen

Lad bordet stå i 30 minutter
–  Hvis der er flere eller store tørre områder på bordet gentages trin 4 og 5

Smør bordpladen ind i olie, enten med en nylonsvamp eller en blød fnugfri bomuldsklud

Brug en fin slibesvamp og massér olien rigtigt godt ind i bordpladen
–  Fordelen ved en slibesvamp er, at den udover at fordele olie rigtigt godt også giver bordpladen en våd-slibning, så den bliver helt glat
–  Jo mere tid du bruger med slibesvampen jo bedre resultat – brug ikke under 15 minutter

Polér – tør plankebordet af med en ren og tør fnugfri klud og polér bordpladen til den har en ensartet overflade

Lad bordet stå minimum 12 timer og helst 24 timer, så er det klar til brug igen