OLIEBEHANDLING AF BORDE, HYLDER OG ANDRE TRÆVARER

Det er efter min mening forkert, når mange siger at en træbordplade for hurtig bliver grim og er sværd og bøvlet at vedligeholde; Det er kun et spørgsmål om at bruge de rigtige produkter, og den rigtige fremgangsmåde.

Stort set alle de spiseborde, hylder, køkkenborde, sofaborde mv som jeg har lavet er behandlet med olie, og jeg haft reklamationer over holdbarheden, og ingen af kunderne har syntes at de var besværlige at vedligeholde.

En stor del af årsagen til dette er at de har fået den rigtige behandling fra starten af, som har gjort dem nemme at vedligeholde og så den rigtige vejledning omkring vedligehold og de rigtige produkter.

Jeg bruger idag kun træbehandlingsprodukter fra Rubio Monocoat, og det er efter min mening de bedste produkter der findes på markedet, og så er de samtidigt utrolig nemme at bruge.

Du kan finde alle produkterne fra Rubio Monocoat i webshoppen

Fakta om Rubio Monocoat
Rubio® Monocoat er det førende mærke inden for miljøvenlig beskyttelse af træ af høj kvalitet. Den avancerede teknologi med molekylær binding, som Rubio Monocoat er baseret på, betyder, at Rubio Monocoat-olier ikke kun er slidstærke, men også ekstremt økonomiske og brugervenlige.

I løbet af få minutter binder Rubio Monocoat-olie til de øverste træfibre med en stærk molekylær binding (uden filmdannelse, ingen mætning). Med denne unikke teknologi har Rubio Monocoat i årevis skilt sig ud fra andre træbehandlingsprodukter.

Fernis og lakTraditionelle olier og voksRubio Monocoat

Filmdannelse
Flere lag (slibning)
Meget sværd at reparere
Føles ikke naturligt

Mætning
Flere lag
Vanskeligt at reparere (overlap)
Intensiv vedligeholdelse

Molekylær binding (ingen overlap)
1 lag
Nem at reparere
Nem vedligeholdelse

Med sine unikke teknologiske egenskaber får du med Rubio Monocoat-olie:

  • holdbar farve og beskyttelse af træet i ét enkelt lag
  • brugervenlig uden overlap
  • let at vedligeholde
  • 100 % naturlige ingredienser, 0% VOC
  • bred vifte af farver: 40 standardfarver
  • kan anvendes på næsten alle trætyper

 

En bordplade der er behandlet med Rubio Monocoat olie skal ved normal brug kun vedligeholdes 1-2 gange om året, og med vedligeholdelsesprodukterne fra RubioMonocoat er det meget nemt at gøre.

Bordpladen rengørens med en klud opvredet i lunkent vands tilsat den specialle sæbe fra Rubio monocoat, og når den er tør påføres vedligeholdelse olien og fordeles med en lille svamp. Lad bordpladen stå i 10-15 minutter og tør den overskydende olie af og poler bordpladen med en fnugfri klud og efter 6-8 timer er bordpladen klar til brug. Nemmere kan det ikke være.

Er der kommet ringe fra fx. vand/fugt på din bordplade behøver du ikke at frygte at hele bordpladen skal slibes ned og have ny olie. Rubio monocoat har udviklet specielle produkter der kan fjerne de fleste af sådanne ringe uden at bordpladen skal slibes. Efter brug af pletfjerneren påføres vedligeholdelsesolien og bordpladen er som ny. Er der fx. brugt en pigmenteret olie, kan det være nødvendigt først at påføre noget reparationsolie for at genskabe den ensartede farve på bordpladen og derefter en let gang vedligeholdelses olie. Alleprodukterne til vedligehold kan du finde i webshoppen – her.

Du kan læse mere om vedligeholdelse i brochuren nedenfor.

VEDLIGEHOLDELSE AF TRÆBORDE VED BRUG

Træ er et levende materiale, og skal derfor behandles ordentligt. Spildes der på bordet, så skal det tørres op hurtigst muligt, så træet ikke suger væsken og laver skjolder. Undgå skjolder og skader på dit bord og brug en bordskåner i stedet for at stille varme eller fugtige ting direkte på bordet.

Rengør dit plankebord med en blød klud hårdt opvredet i varmt eller lunken vand. Tør altid med træets årer.

Har du et plankebord, en træbordplade eller lignende der trænger til en ny gang olie og vil du gerne slippe for at gøre det selv?

Så tag endelig kontakt til Klemme Design, så kommer jeg forbi og gør det for dig, så dit bord igen kan stå knivskarpt som da du fik det.

SÅDAN VEDLIGEHOLDER DU DIN TRÆ BORDPLADE

Rengør bordpladen med klud opvredet i sæbevand – brug sæben fra Rubio Monocoat for at sikre den rette og nødvendige rengøring af overfladen.

Lad bordpladen stå i 20-30 min og tørre – den skal være helt tør.

Hæld lidt af vedligeholdelsesolien ud på bordpladen og fordel det godt med fx en køkkensvamp eller svampen fra vedligeholdelses sættet fra Rubio Monocoat.
Husk at få det fordelt over hele bordpladen og få det arbejdet godt igennem

Lad bordpladen stå og trække 5-10 minutter før du arbejder olie godt igennem igen.
Der kan være behov for at tilføre lidt ekstra olie.

Lad bordpladen stå 5-10 min mere og arbejd så olien igennem engang til

Tør den overskydende olie op med enten en ren fnugfri bommuldsklud eller kluden fra vedligeholdelsessættet

Poler bordpladen grundigt med en fnugfri bommuldklud, kluden fra vedligeholdelsessættet eller med lammeskind på en excentersliber.

Kluden skal glide nemt på bordpladen og den skal føles glat før du er færdig.

Bordpladen skal nu stå 12-24 timer og hærde før du kan bruge den

SÅDAN BEHANDLER DU DIN TRÆ BORDPLADE MED RUBIO MONOCOAT

Hvis dit bord eller din bordplade allerede er behandlet med fx. olie, skal du have slebet den gamle olie af før du begynder behandlingen med Rubio Monocoat olie.

Slib bordet eller bordpladen grundigt med finere og finere sandpapir indtil du når til korn 180 og har en ensartet og glat overflade

Støvsug overfladen så du får fjernet slibestøv mv. også selvom du har haft støvsuger koblet til slibe maskinen.

Rengør overfladen med cleaneren fra Rubio Monocoat. Brug en fnugfri klud (helst bomuld). Vær sikker på at du har fået gjort overfladen ordentlig ren.
Cleaneren kan enten påføres med sprøjteflaske eller du kan hælde noget ud på kluden.

Lad bordpladen stå i 10-20 minutter til den er helt tør.

Bland olie mens bordpladen tørrer – 3/4 olie og 1/4 hærder røres godt sammen.

hæld noget af olien ud på bordpladen og fordel det med enten en hård silikone spartel, køkkensvamp, filtskiver på en excentersliber eller filtpads med håndtag.

Vær omhyggelig med at få olien fordelt over hele bordpladen. Tilsæt mere olie efter behov.

Når olie er fordelt på hele pladen skal du arbejde den godt igennem med en køkkensvamp, filtskive eller filtpads for at sikre at olie binder i bordpladen

Lad bordpladen stå i 5-10 minutter og trække, hvorefter olie igen arbejdes igennem med svamp, filtskive eller filt pads.

Hvis der er områder/pletter som ser ud til at være “tørre” tilføres lidt yderligere olie.

Lad bordpladen stå yderligere 5-10 minutter og trække.

Arbejd olie igennem engang til hvorefter du tager en fnugfri klud og tørrer den overskydende olie af.

Polér bordpladen til den har en ensartet overflade enten med en fnugfri klud eller fx et lammeskind og din excentersliber.

Overfladen skal være ensartet og glat når du er færdig med at polere.

Lad bordet stå minimum 12 timer og helst 24 timer, så er det klar til brug igen